Wednesday, August 22

Law Student !


Assalamualaikum .

Rasa macam dah lama gila tak update entry selain daripada event yang aku pergi *sigh . So for this entry its all about meee maybe ? Setelah berjaya menamatkan pengajian dalam asasi undang - undang dan telah menyambung pengajian dalam jurusan yang sama diperingkat yang seterusnya tidak bermakna aku telah jatuh cinta pada law . Ramai orang tanya kalau tak suka kenapa masih sambung law ? Why ehh ? Actually I don't have the answer . But I believe , kalau parents merestui apa yang kita ceburi nescaya berjaya lah kita . Ececeyy ! Well , I just follow the flow guys !

Susah tak ambil law ? Kalau tak belajar semua benda jadi susah kan ? Menjadi sebahagian penuntut undang - undang , aku tak cakap law ni susah tapi aku tak cakap juga law ni senang . Susah atau senang sama sahaja macam course lain seperti medic , account , engineering etc cuma yang membezakannya selepas korang dah bertungkus - lumus study korang ada extra kerja lagi iaitu korang kena hafal semua akta yang berkaitan dan baca semua case dari dalam dan luar negara . Lepas tu paling heaven bila dah sampai depan gate Chancellor Hall untuk exam korang terlupa akta - akta yang korang dah hafal malam sebelum tu . Dan waktu tu baru korang akan rasa susahnya jadi budak law . Hahaha !

Why law ? Walaupun law bukanlah satu course yang aku idam - idamkan suatu masa dahulu tapi aku still bersyukur sebab law subjek yang sangat banyak membaca ! Well , aku sangat allergic terhadap kira - kira . What do you expect bro kalau law subjek mengira ? Confirm tahap puaka every sem aku repeat paper ! But pretty please yeah , memang law subjek yang sangat banyak membaca tapi aku bukanlah seorang yang ulat buku sampai 24/7 study . Oh mannn , boleh muntah pink dohh . Nak - nak pula bab Jurisprudence . Aku salute doh siapa budak law yang suka bab Jurisprudence ni ! SERIUS !

Honestly , I'm not interested to be a lawyer ! Kenapaaaaaa ? Kalau nak tahu korang pergi tengok perbicaraan yang tengah berjalan dekat mana - mana court then korang akan tahu kenapa aku tak nak jadi lawyer . Tambahan lagi kalau perbicaraan pasal civil case . Mengantuk doh . Serius tak tipu . Agaknya kalau aku jadi lawyer , habis sahaja hujah aku , aku dah buat kilang taik mata =,= So apa aku nak jadi tu masih belum difikirkan sebab kalau ikut flow dia insyaAllah kalau tiada aral melintang 2015 baru aku habis . Mungkin boleh jadi housewife yang berjaya keeeee . Hee : ) 

Nasihat aku kepada sesiapa yang teringin untuk ambil jurusan undang - undang ni jangan cepat melatah dan give up dengan apa yang korang belajar . Tak telaah buku setiap hari pun okay janji dalam kelas tumpukan perhatian sepenuhnya . Lupakan sekejap boyfriend / girlfriend korang , tinggalkan masalah korang dekat tepi dulu dan FOKUS ! Jangan malu untuk bersuara walaupun entah apa - apa yang korang merepek janji yakin untuk ke depan . Dan yang penting sentiasa berdisipilin because discipline is everything !



2 comments:

NURFATIN IZZATI said...

kenapa sis tak minat nk jadi lawyer tp amik course law?boleh beritahu tak?#Kalau nk tggu sya pi tengok perbicaraan dkt mne2 court belum tentu dapat.please,tell me why?#OME,
Saya mmg nak amik course law,tp still dlm dilema antara law dn account.#candidate SPM_12.
please reply di Cbox saya eh.takut terlepas pndg komen akk.

Amin Akmar said...

my first questions: dgr kata pljr law byk kne hfal?yeke kak?

second questions: finish LLB xbleh jdi lawyer lg kn?kne ambl exam CLP Certificate in Legal Practice??

♥ Designed by ✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ © 2014 | Best view with Google Chrome ♥